Preventiemedewerker
Het is verplicht om binnen een organisatie preventietaken vorm te geven. Hiervoor kan bijvoorbeeld een werknemer aangewezen worden, hij of zij is dan de preventiemedewerker. Dit is een eigen werknemer die de werkgever bijstaat in de dagelijkse zorg voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden op de werkvloer (dit kan in kleine bedrijven ook door de werkgever zelf gedaan worden) en tevens een goed toegankelijk aanspreekpunt is voor collega’s. De preventiemedewerker geeft ondersteuning bij het werken volgens de veiligheidsvoorschriften en kan voorlichting en instructie geven indien nodig. De OR of PV moet instemmen met diegene die deze rol op zich neemt, wat de positie in de organisatie is en welke preventietaken er uitgevoerd moeten worden. In de wet wordt niet precies aangegeven hoe deze taken ingevuld moeten worden, maar de werkgever is in ieder geval verplicht tot het aanstellen van BHV-ers. Omdat de focus van de preventiemedewerker op veilig werken ligt, is het logisch om de bijbehorende taken te laten aansluiten bij de BHV-organisatie.
Deze opleiding duurt twee dagdelen inclusief het schriftelijke examen (meerkeuzevragen). Er is geen vooropleiding nodig.
Aan bod komen; preventietaken en de Arbowet, RI&E en het plan van aanpak, invloed van de medezeggenschap op preventietaken, plaats en positie van de preventiemedewerker in de organisatie en voorbeelden van het uitvoeren van arbo maatregelen op de werkvloer.
Na het doorlopen van de opleiding kan de deelnemer omschrijven; wat de relevante artikelen uit de Arbowet voor de invulling van de preventietaken betekenen, wat de relevante artikelen uit de Wet op de Ondernemingsraden voor de preventiemedewerker betekenen, aan welke eisen een RI&E en een plan van aanpak moeten voldoen, welke rol de medezeggenschap heeft m..b.t. de deskundige bijstand op het gebied van bescherming en preventie, welke rol en positie een preventiemedewerker in een organisatie kan innemen, welke uitvoerende en coördinerende taken kunnen behoren tot het takenpakket van de preventiemedewerker en welke stappen er kunnen worden gezet bij het uitvoeren van arbo maatregelen.
Beheerder Brandmeldinstallatie (BMI)
De beheerder brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie is verantwoordelijk voor de bediening, controle en het onderhoud van deze installatie en tevens het eerste aanspreekpunt voor de brandweer. Belangrijk wanneer er bijvoorbeeld twijfel bestaat over de echtheid van een melding.
Deze opleiding duurt drie dagdelen waarbij de deelnemer in de tussenliggende periode een aantal opdrachten moet uitwerken. Er is geen vooropleiding nodig maar het is prettig dat de deelnemer vertrouwd is met techniek en de bijbehorende problemen van installaties. Daarnaast is het belangrijk dat de deelnemer affiniteit heeft met de BHV-organisatie.
Aan bod komen het beheer van de brandmeld- en ontruimingsinstallatie, periodieke controles en onderhoudswerkzaamheden.
Na het doorlopen van de opleiding kan de deelnemer omschrijven wat het doel van een brandmeldinstallatie (BMI) en ontruimingsinstallatie (OAI) is, weet de deelnemer wanneer een BMI of OAI vereist is, kent de deelnemer de eisen waaraan installaties moeten voldoen en de hoofdlijnen van de opbouw van de installaties, kan de deelnemer omschrijven hoe en met welke frequentie de beheerder zorg kan dragen voor beheer, periodieke controle en onderhoud van de onderdelen van de installaties en kan de deelnemer aangeven hoe de afstemming met de onderhoudsdeskundige moet plaatsvinden.
Veiligheid Checklist Aannemers (VCA)
Meer informatie volgt.
Veiligheid Heftruck
Meer informatie volgt.
Eerste Hulp bij Drank- en drugsincidenten in het uitgaanscircuit (EHBDu)
Meer informatie volgt.